KAYSERİ'NİN YAŞAM KALİTESİ YÜKSELDİ

6.01.2015 10:41:05

Kayseri Düşünce Okulu'nun hazırladığı, İllere göre yaşam kalitesi araştırma sonuçları açıklandı. Kayseri ise yaşam kalitesi açısından iller sıralamasında ilk 10 arasında yerini alarak, 10 yılda 13 basamak yükseldi.

Kayseri Düşünce Okulu tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Kayseri’de yaşam standardı hızla yükseliyor. Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer tarafından yapılan açıklamaya göre, araştırma ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Kayseri, Türkiye’de yaşam standardını en hızlı artıran iller sıralamasında ön sıralarda yer alıyor.  Aynı alanda daha önce yapılan araştırmalarda 23’üncü sırada yer alan Kayseri, hızlı bir çıkışla 10’uncu sıraya yükseldi.

 

Kayseri Düşünce Okulu Genel Koordinatörü Ferhat Akmermer tarafından kamuoyuna açıklanan, “Türkiye’de illerin yaşam standardı” konulu araştırma, Mimarsinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Başarır ve ekibi tarafından yürütüldü.

 

Araştırma, yeni Türkiye’nin planlanmasında önemli ipuçları verirken, önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan kalkınma planları yanında,  ekonomik, sosyal ve kültürel yapının planlanmasında da önemli yol gösterici sonuçlar ortaya koyuyor.  Ferhat Akmermer yaşam kalitesinin belirlenmesine ilişkin çalışmaların henüz yeni yapıldığını vurgulayarak, “ Bu çalışmada, TUİK’in yayınladığı bir dizi nesnel gösterge veri olarak alınmış ve değerlendirilmiştir. Bebek ölüm hızı, ilköğretim ve liselerde okul başına düşen öğrenci sayısı, müze, sinema, hastane sayısı, hava kirliliği, okur-yazar oranı, hane halkı büyüklüğü, meteorolojik veriler, Gayri Safi Milli Hâsıla payı, hekim sayısı, suç sayısı, adam öldürme, motorlu kara taşıtı sayısı, kentleşme oranı, göç, ithalat, ihracat, istihdam oranları, doğurganlık, kadın istihdamı, nüfus başı tarım, üniversite öğrenci sayısı, mühendis- teknisyen sayısı gibi çok sayıda değişken ele alınmıştır” diye konuştu.

İllerin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesinde Kayseri’nin 10’uncu sırada yer aldığını söyleyen Akmermer, “İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Tekirdağ, Mersin ve Denizli’yi Kayseri takip etmiştir. Kayseri, daha önce bu alanda yapılan çalışmalarda 23’üncü sırada yer alırken son yıllarda yapılan yatırımlar, belediye çalışmaları, ticaret ve sanayi alanında yaşanan gelişmeler Kayseri’yi 13 basamak birden yukarı taşımış ve 10’uncu sıraya yerleştirmiştir” şeklinde konuştu. 

Haber: Dilek Bolat